Gå direkt till innehåll
Anna Johnson, vd Grant Thornton
Anna Johnson, vd Grant Thornton

Nyhet -

”Branschen har en viktig roll i strävan mot ett hållbart näringsliv”

14 000 företag med 37 000 medarbetare som tillsammans omsätter 43 miljarder. Det är den svenska revisions- och rådgivningsbranschen i siffror, enligt en ny branschrapport från FAR. En av de viktigaste uppgifterna för branschen är att hjälpa kunderna att driva, strukturera och kvalitetssäkra hållbarhetsarbetet i deras bolag. Något som Grant Thorntons vd Anna Johnson brinner extra för.

Branschorganisationen FAR:s första branschrapport listar hållbarhet som en av de största trenderna nu. En viktig faktor för att nå FN:s globala mål för en hållbar utveckling är ett hållbart näringsliv. Här har revisions- och rådgivningsbranschen stora möjligheter att hjälpa företagen att driva, strukturera och kvalitetssäkra hållbarhetsarbetet. Rapporten listar viktiga områden som till exempel lagstadgad hållbarhetsrapportering, EU:s taxonomi för hållbara investeringar och skatterådgivning.

- Rådgivning inom hållbarhet är allt mer efterfrågat och med branschens kompetens har vi en viktig roll i strävan mot ett hållbart näringsliv och samhälle. Vi stöttar nu många kunder som börjat jobba integrerat med hållbarhet och vi har också en viktig uppgift i att inspirera fler, säger Grant Thorntons vd Anna Johnson.

Revision största verksamhetsområdet
FAR:s rapport visar att revision- och rådgivningsbranschen omsätter drygt 43 miljarder och sysselsätter ungefär 37 000 medarbetare fördelat på drygt 14 000 företag. Redovisning är branschens största verksamhetsområde, både sett till omsättning (17,5 miljarder) och antal medarbetare (18 500).

Tittar man på Big 8, de åtta största företagen i branschen, är revision det största verksamhetsområdet. Big 8 omsätter tillsammans drygt 18 miljarder kronor och står för 42 procent av branschens totala omsättning. Grant Thornton är branschens femte största aktör med en omsättning på 1,6 miljarder och cirka 1200 medarbetare.

Kan bidra till att lyfta branschen
Anna Johnson tycker det är positivt med en kartläggning av branschen och hoppas att det ska bidra till att man även utanför branschen ser det samhällsvärde som revision och rådgivning tillför.

- Vi tror på ett samhälle där alla arbetar tillsammans för att ta tillvara på näringslivets innovationskraft och potential. Genom vår rådgivning stöttar vi entreprenörer att skapa framgångsrika tillväxtbolag, det är hela vår drivkraft att se hållbara, långsiktiga bolag växa och utvecklas, vilket bidrar till samhällsnyttan, inte minst genom jobbskapande, säger Anna Johnson. 

Vill du veta mer?
Ta del av hela rapporten på FAR:s hemsida

Ämnen

Presskontakt

Emma Berggren

Emma Berggren

Presskontakt Head of External Communications Marketing & Communications 08-563 071 78
Annie Sebelius

Annie Sebelius

Presskontakt Director of Sustainability & Communications Marketing & Communications 08-563 073 62

Relaterat innehåll

Som ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag hjälper vi våra kunder att frigöra sin potential att växa och utvecklas

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 22 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 58 000 medarbetare i fler än 140 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.