Gå direkt till innehåll
Svensk hållbarhetskompetens efterfrågas internationellt

Nyhet -

Svensk hållbarhetskompetens efterfrågas internationellt

För femte året i rad uppmärksammar Grant Thornton, med över 56 000 medarbetare i drygt 140 länder, hållbarhet. Det görs genom nätverkets globala CSR-dagar den 17-18 september där bolaget på olika sätt synliggör insatser som gjorts under året för att bidra till hållbart företagande. Sverige, som ligger långt framme inom området, fokuserar på att lyfta fram hållbarhet utifrån affärsvärde.

- Strategiskt hållbarhetsarbete börjar inifrån. För att vi ska vara trovärdiga rådgivare till våra 26 000 kunder arbetar vi själva integrerat med hållbarhet, då kan vi bidra till att våra kunder ställer om och anpassar sin verksamhet. Vi stöttar till exempel bolag med strategisk hållbarhetsrådgivning, rapportering och hållbarhetsaspekten vid investeringsbeslut, säger Grant Thorntons vd Anna Johnson.

Svensk kompetens efterfrågas internationellt
Linda Mannerby är hållbarhetschef på Grant Thornton och menar att hållbarhetsfrågan har fått ökat fokus internationellt de senaste åren. Från att förr handla om välgörenhet, ser fler och fler länder nu hållbarhet kopplat till affärsvärde. Och Sverige har tagit täten i den utvecklingen.

- Vi i Sverige ligger långt framme och har lyckats driva utveckling på flera områden. Även om det finns utmaningar så är det fantastiskt att vi kommit så långt som vi gjort. Inte minst är jag stolt över vår integrerade års- och hållbarhetsredovisning. Genom den kan vi i praktiken inspirera andra företag att använda andra nyckeltal än bara de finansiella – och visa vilket värde bolaget skapar på totalen, säger Linda Mannerby.

Den strategiska kompetens som finns på svenska Grant Thornton efterfrågas allt oftare i internationella sammanhang. Senast var medarbetare från Sverige till exempel drivande i ett uppdrag på den amerikanska marknaden.

- I de här sammanhangen är vi i Sverige ett föredöme. Vi har en viktig roll att fylla genom att inspirera och stärka kunskaperna i vårt internationella nätverk, säger Linda Mannerby.

Initiativ inom hållbarhetsområdet just nu
Grant Thornton strävar efter att hela tiden bidra till ökad hållbar utveckling för både kunder, medarbetare och samhälle. Här är några exempel på vad företaget fokuserar på just nu:

 • Utbildar medarbetare i hållbarhet
  Hållbarhet utgör en integrerad del av företagets grundutbildningar inom revision och redovisning. Utöver det har Grant Thornton tagit fram en e-utbildning för alla medarbetare för att stärka deras kompetens och i förlängningen säkra kundföretagens långsiktighet och konkurrenskraft.
 • Unikt utbildningsprogram i samarbete med SEB
  I oktober lanserar Grant Thornton i samarbete med SEB, det exklusiva utbildningsprogrammet "Sustainability Business Program" för entreprenörsföretag som vill ta ett kliv framåt i sitt hållbarhetsarbete. Genom workshops varvat med självständigt arbete får de deltagande företagen experthjälp med att identifiera sina viktigaste hållbarhetsfrågor och integrera mätbara hållbarhetsmål i verksamheten.
 • Medlem i Global Compact Network
  Grant Thornton har arbetat utifrån FN:s principer för hållbar utveckling länge. Nu är företaget också officiellt medlemmar i Global Compact Network - en plattform för de organisationer som agerar i enlighet med riktlinjerna, med målet att tillsammans stärka sin totala påverkan mot ett hållbart samhälle.
 • Grant Thornton med i juryn för Hållbar Gasell
  Grant Thornton vill uppmuntra växande bolag som arbetar integrerat med hållbarhet. Därför deltar man i juryarbetet för ett nytt hederspris – Årets Impactgasell - under årets upplaga av Dagens Industris Gasell. Priset går till ett Gasellföretag som satt särskilt fokus på att arbeta hållbart.
 • Kompenserar för koldioxidutsläpp
  Grant Thorntons jobbar med att ställa om till förnybar energi, klimatsmarta kontor och förändrat beteende av resor/konferenser. Under 2019 fattades också beslut om att kompensera för bolagets koldioxidutsläpp. Grant Thornton stöttar projektet Svensk kollagring och hoppas därigenom bidra till utforskning av framtida tekniker på området.
 • Utbildar studenter inom hållbarhet
  I samarbete med Sustainergies utbildar Grant Thornton hållbarhetsintresserade studenter för att stärka dem inför sina framtida roller inom näringslivet. Grant Thornton är även referensföretag till masterutbildningen Hållbart Företagande vid Örebro Universitet. 

Ämnen

Presskontakt

Emma Berggren

Emma Berggren

Presskontakt Head of External Communications Marketing & Communications 08-563 071 78
Annie Sebelius

Annie Sebelius

Presskontakt Director of Sustainability & Communications Marketing & Communications 08-563 073 62

Relaterat innehåll

Som ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag hjälper vi våra kunder att frigöra sin potential att växa och utvecklas

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 22 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 58 000 medarbetare i fler än 140 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.