Gå direkt till innehåll
Klimatet för transaktioner är fortsatt gynnsamt.
Klimatet för transaktioner är fortsatt gynnsamt.

Pressmeddelande -

Ny rapport visar stort intresse för företagsaffärer

Antalet transaktioner på den svenska marknaden för företagsförvärv har ökat kontinuerligt under en lång tid och klimatet för transaktioner är fortsatt gynnsamt, tack vare bland annat stark ekonomiskt tillväxt, historiskt låga räntor och god tillgång på investeringskapital. Det visar Grant Thorntons genomgång av den svenska transaktionsmarknaden 2008-2018.

Grant Thornton har sammanställt och analyserat transaktionerna på den svenska small- och midcapmarknaden under perioden 2008-2018 med fokus på transaktionsvärden upp till 100 miljoner euro. Rapporten visar att aktiviteten var relativt konstant 2008-2013 för att sedan ta fart och öka med 69 procent fram till 2018. Över tioårsperioden uppgår den genomsnittliga årliga tillväxten till 4,9 procent

Klimatet för företagstransaktioner är gynnsamt bland annat på grund av en stark ekonomisk tillväxt, historiskt låga räntor och en god tillgång på investeringskapital.

– Detta har drivit upp värderingarna på bolag inom de flesta branscher och vi upplever ett stort intresse bland såväl industriella som finansiella köpare, säger Isac Stenborg, Partner M&A Services på Grant Thornton.

Den bransch som uppvisar den största ökningen är IT-konsulter där transaktionerna ökat med 475 procent mellan 2014 och 2018.

– Behovet av IT-tjänster är stort på grund av digitaliseringen som pågår inom flera olika traditionella sektorer. Vi ser stora behov inom spel, media, industri och flera andra B2B-sektorer där bolag vill ta till sig ny teknik, säger Isac Stenborg.

En bransch som uppvisar motsatt utveckling är detaljhandeln där transaktionerna minskat kontinuerligt sedan 2015.

– Detaljhandeln befinner sig i en omställningsfas både när det gäller inköpsbeteenden och konsumtionsval. Vi tror att osäkerheten vad gäller framtida konsumtionsbeteenden och behov gör att många är rädda för att investera i sektorn.

För mer information om rapporten - kontakta Isac Stenborg, 08-563 070 00.

Ämnen

Kategorier


Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 24 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 47 000 medarbetare i fler än 130 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.

Presskontakt

Emma Berggren

Emma Berggren

Presskontakt Head of External Communications Marketing & Communications 08-563 071 78
Annie Sebelius

Annie Sebelius

Presskontakt Director of Sustainability & Communications Marketing & Communications 08-563 073 62

Relaterat innehåll

Relaterade event

Som ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag hjälper vi våra kunder att frigöra sin potential att växa och utvecklas

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 22 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 58 000 medarbetare i fler än 140 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.